Интересно

За тениса на маса

Тенисът на маса често е наричан шахмат с топче. И това не е случайно. При скоростта, с която се играе и с напълно автоматизираните движения, за големите състезатели разликата често се явява точно предварително заложения план в разиграването. Тактиката, изпълняването на предварително заложени задачи, откриването и използването на слабите места на противника са основните оръжия в играта.

Иначе правилата на тениса на маса са прости. Целта на всеки от противниците да вкара топчето в полето на другия. Всеки от състезателите задължително трябва да удари топчето, след като то е ударило в неговото поле. Победител в разиграването е този, който не допусне грешка. Победител в гейма е този, който пръв събере 11 точки. При резултат 10:10, победител е онзи, който пръв достигне 2 точки преднина. Всеки от състезателите изпълнява по два сервиса, след което сервисът се изпълнява от другия състезател. При достигане на резултат от 10:10, сервисите се изпълняват по един, до определяна на победителя в гейма.

Победител в срещата е играчът, който пръв достигне предварително определен брой геймове.


Интересни факти 

  • Тенисът на маса става олимпийски спорт през 1988 година
  • В САЩ има над 300 клуба по тенис на маса
  • От 2000-та година геймовете започват да се играят до 11 точки вместо до 21
  • Има над 30 световни производители на дрехи и оборудване за тенис на маса
  • Съветския Съюз забранява тенисът на маса от 1930 до 1950, защото властите вярвали, че този спорт е вреден за очите на хората
  • 173 удара в минута е световният рекорд за най-много удари за 60 секунди, поставен от две китайки.
  • Най-дългото разиграване в историята на тениса на маса трае 8 часа и 40 минути и 5 секунди.Това успяват да постигнат на 23 март 2014 г в Станфорд играчите Даниел Ивес и неговият баща Петер Ивес
  • Най-дългата единична среща е между германците Уве Гайер и Томас Опиол.Тя почва на 14 април и свършва на 21 април 1985г.

Имената на „тенис на маса“ на различни езици

Италиански: Tennis Tavolo
Английски: table tennis
Български: тенис на маса
Немски: tischtennis
Руски: настольного тенниса
Турски: Masa Tenisi
Македонски: Ping-pongot
Полски: Tenisa Stolowego
Френски: tenis de table
Японски: Takkyu
Корейски: Tak-ku
Китайски: Ping Pang Qiu
Датски: BordTennis
Словашки: stolnotenisovy zvaz
Португалски: TЙNIS DE MESA
Хърватски: stolnoteniski
Чешки: stolni tenis
Естонски: Lauatennis
Финландски: POYTATENNISLIITTO
Холандски: Tafeltennisbond
Унгарски: Asztalitenisz
Латвийски: Galda tenisa
Люксебургски: Tennis de Table
Румънски: tenis de masa
Испански: Tenis de masa
Шведски: Bordtennis
Сръбски: Стони тенис


Тимо Бол

Тимо Бол е професионален играч по тенис на маса и легенда в спорта. Роден е в Германия на 8 март 1981 и започва да тренира този невероятен спорт още на ранната 4-годишна възраст.
В момента играе за Борусия Дюселдорф и заема второ място в Германската национална лига по тенис на маса. От февруари 2015 година се класира на девето място в света според Интернационалната федерация по тенис на маса, като предни години заема първо място. Тимо Бол празнува първите си международни резултати по време на Европейското студентско първенство в Den Haag през 1995г., където печели 3 златни медала. След второ място на неговите първи Европейски игри през 1996, той печели индивидуалните титли в следващите две години, както на двойки и отборно.